Τα δόντια λείανσης στις γάτες

ενώ η λείανση των δοντιών μπορεί να συνδέεται συχνότερα με τους ανθρώπους, συμβαίνει επίσης στις γάτες, καθώς και δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Ο ιατρικός όρος για τη λείανση των δοντιών είναι ο βρουξισμός. Στους ανθρώπους, μπορεί να ενεργοποιηθεί από άγχος, άγχος, διαταραχή ύπνου ή ελλείποντα ή κακοποιημένα δόντια. Στις γάτες, ο πιο τυπικός λόγος είναι ο πόνος – μερικές φορές, ο σοβαρός πόνος. Συχνά συνδέεται με τα οδοντικά ζητήματα, ωστόσο μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη άλλων σοβαρών ζητημάτων υγείας και ευεξίας.

Αιτίες λείανσης των δοντιών

Στοματικός πόνος

Οι οδοντικές καταστάσεις όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντική νόσο, τα σπασμένα δόντια, οι απορροφητικές αλλοιώσεις ή η στοματίτιδα μπορούν να προκαλέσουν όλα τα δόντια. Άλλες σκανδάλες περιλαμβάνουν μη φυσιολογική ευθυγράμμιση των δοντιών, που κατανοείται επίσης ως κακομεταχείριση, κάτι που συχνά παρατηρείται στις φυλές με επίπεδες και επιμηκυμένες πρόσωπα, όπως Πέρσες ή σιαμαίοι. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σύνδρομο TMJ (κροταφογναθική άρθρωση), έναν πόνο στην άρθρωση της γνάθου που μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια σειρά ιατρικών προβλημάτων. Τα έλκη του στόματος ή οι προφορικοί καρκίνοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν στοματικό πόνο καθώς και να λεηλατούν.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Είναι εκπληκτικό για πολλούς γονείς των αιλουροειδών ότι οι γαστρεντερικές καταστάσεις όπως η γαστρίτιδα, η φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η παγκρεατίτιδα ή οι κοιλιακές μάζες μπορούν επίσης να είναι αιτία. Οι γάτες ουσιαστικά λείασαν τα δόντια τους για να αντιμετωπίσουν τον πόνο που προκαλείται από αυτές τις συνθήκες.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Ενώ άλλα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, όπως η αφυδάτωση, η ακραία ούρηση, η ναυτία καθώς και η απώλεια βάρους είναι πιο συχνές, η λείανση των δοντιών μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Άλλες αιτίες

Κάποια άλλη, λιγότερο τυπική αιτία λείανσης των δοντιών περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα καλίου, όγκους εγκεφάλου, νευροπάθεια καθώς και διαταραχές συμπεριφοράς.

Θεραπεία της λείανσης των δοντιών

Δεδομένου ότι η λείανση των δοντιών συνδέεται συχνά με σοβαρό πόνο, η θεραπεία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πόνου εκτός από τον προσδιορισμό καθώς και τη θεραπεία του υποκείμενου ζητήματος.

Εάν παρατηρήσετε την αιλουροειδές σας λείανση των δοντιών του, τον πάρτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Βασιλιάς Ingrid

Πίνακας περιεχομένων
Αιτίες του πόνου των δοντιών
Γαστρεντερικά προβλήματα
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Άλλες αιτίες

Θεραπεία της λείανσης των δοντιών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει:
Kitten Teeth: Ό, τι απαιτείτε να κατανοήσετε

Πώς να διατηρήσετε τα δόντια της γάτας σας υγιή

Πώς να φροντίζετε τα δόντια της γάτας σας

«Η ιστορία του Bunny: διάσωση αιλουροειδών, serendipity καθώς και το στρατόπεδο γάτας του Jackson Galaxy
Ανασκόπηση: Divas Pinch Corner Lounger κρεβάτι »

4 Σχόλια σχετικά με τα δόντια λείανση στις γάτες

Ο Aino λέει:

6 Ιουνίου 2022 στις 7:26 π.μ.

Μία από τις γάτες μου έχει προχωρημένη νεφρική νόσο. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα έχει λεηλατήσει τα δόντια του, καθώς και προοδευτικά, καθώς και υποψιάζομαι ότι έχει μετατραπεί σε τελικό στάδιο. Μετά από να πάει στον περιφερειακό κτηνίατρό μου αύριο, θα κατανοήσω πολύ καλύτερα ποιο είναι το πιο φροντισμένο πρόγραμμα γι ‘αυτόν. Είναι σχεδόν 18 ετών καθώς και θετική FIV.

Απάντηση

Η Janine λέει:

22 Ιουλίου 2019 στις 7:15 π.μ.

Δεν έχω ακούσει ποτέ για τις γάτες που λείαζουν τα δόντια τους. Ανακαλύπτω πάντα κάτι νέο με το ιστολόγιό σας.

Απάντηση

Ο Mirsades λέει:

22 Ιουλίου 2019 στις 1:40 π.μ.

Η γάτα μου κάνει έναν θόρυβο που μοιάζει με δόντια λείανσης, ανά κτηνίατρο αφού παρακολουθεί/ακούει ένα βίντεο από αυτόν, ωστόσο δεν καθόταν εκεί καθώς και να αλέσει τα δόντια του πίσω καθώς και πίσω. Το ακούω κυρίως μόνο όταν τρώει ξηρό φαγητό. Ο θόρυβος είναι παρόμοιος με το δάγκωμα προς τα κάτω στην άμμο, όπως όταν τρώτε ένα προϊόν θαλασσινών που είχε κάποια άμμο σε αυτό. Είχε κάποιος αυτή την εμπειρία με την γάτα τους πριν;

Απάντηση

Ο Μαργαρίτης λέει:

24 Ιουλίου 2019 στις 6:59 π.μ.

Γεια σου. Φαίνεται σαν τη γάτα σου. Μπορεί να είναι ωραία (σίγουρα ελπίζουμε έτσι!), Ωστόσο, μετά την ανάγνωση μερικά από αυτά τα άρθρα, κάνει ένα θαύμα. Εάν σας αφορά αρκετά, τότε μπορεί να θέλετε να το εκτελέσετε από τον κτηνίατρό σας, μόνο για μεγάλο βαθμό. Η γάτα μου κάνει κάτι που ο τύπος του είδους που δηλώνει αστεία όταν πραγματικά θέλει φαγητό (τις περισσότερες φορές που “μιλάει”), αυτό που κάνει με το στόμα της είναι αυτό που το hubby μου τηλεφώνησε στο “Munch Granny”. Σαν να μην έχει δόντια, ωστόσο μετακινεί το κάτω σαγόνι της πίσω καθώς και πίσω. Όταν τη ταΐζω, σταματά. Σας απασχολεί, αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς και ελάχιστα συμβαίνει ποτέ, ή θα το έφερα στην προσοχή του κτηνιάτρου μου. Έτσι, ίσως, όπως και η γάτα σας, μπορεί να έχει λίγο ιδιορρυθμία αν θέλετε (πολλές γάτες/σκυλιά καθώς και άλλα ζώα κάνουν! , αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, αν έχετε οποιοδήποτε είδος ανησυχίας, με κάθε τρόπο, δείτε τον κτηνίατρό σας.

Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση Απάντηση
Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. τα απαραίτητα πεδία επισημαίνονται *
Σχόλιο *
Ονομα *

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ *

Αφήνοντας ένα σχόλιο, συμφωνείτε με τη συλλογή των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο σύμφωνα με το δικό μας
Πολιτική απορρήτου.
*

Ειδοποιήστε με σχόλια παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε χωρίς να σχολιάσετε.

Δδ

Leave a Reply