Η εξημέρωση των σκύλων που συνδέεται με την προσαρμογή με τη διατροφή αμυλούχου

addThis Κοινή χρήση κουμπιών στο FacebookFacebookFacebookShare στο TwittertwitterTwitterShare στο PinterestPinterestPinterestShare στο MoreAddthismore8

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nature υποδηλώνει ένα σημαντικό κλειδί στην εξημέρωση των σκύλων από τους προγόνους των λύκων τους: διατροφή. Ενώ οι λύκοι έχουν μια σε μεγάλο βαθμό σαρκοφάγα δίαιτα, τα νέα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι προσαρμογές που επιτρέπουν στους προγόνους των σύγχρονων σκύλων να ευδοκιμούν σε μια δίαιτα πλούσια σε άμυλο ήταν ένα σημαντικό βήμα για να γίνει εξημερωμένη. Σε αντίθεση με τους λύκους, τα σύγχρονα σκυλιά θα τρώνε σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων άμυων, όπως σπόρους ή σάντουιτς μας χωρίς επιτήρηση.

Αφού οι ερευνητές εξέτασαν τα γονιδιώματα τόσο των λύκων όσο και των σκύλων, διαπίστωσαν ότι μια διαφορά είναι ότι τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν άμυλο. Καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν και ανέπτυξαν αγροτικές κοινωνίες, τα σκυλιά συνυπάρχουν καθώς βρήκαν μια νέα πηγή τροφής στο αόριστο φαγητό που απορρίφθηκαν από τους ανθρώπους. Καθώς τα πρώτα σκυλιά εξελίχθηκαν και ανέπτυξαν βασικά πεπτικά ένζυμα για να επωφεληθούν από αυτόν τον πόρο τροφίμων στα περίχωρα των ανθρώπινων οικισμών, κατάφεραν να ανεχθούν στενή επαφή με τους ανθρώπους. Αυτά τα πρώιμα σκυλιά που φοβόταν λιγότερο για την ανθρώπινη επαφή ήταν οι πιο επιτυχημένοι σαρωτές, έτσι η φυσική επιλογή ευνόησε τον μετασχηματισμό από τον ντροπαλό λύκο σε πιο γευστικά σύγχρονα σκυλιά.

Ενώ υπάρχει συζήτηση σχετικά με ακριβώς πότε τα σκυλιά έγιναν εξημερωμένα, αυτή η προσαρμογή χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Παρόλο που τα σκυλιά μπορεί να έχουν αρχικά προσελκύσει από τους ανθρώπους για το φαγητό μας, με την πάροδο του χρόνου, τα σκυλιά έμαθαν να ανεχτούν, να αποδεχτούν και τελικά να επιθυμούν την ανθρώπινη επαφή … και δεν θα απορρίψουν ούτε ένα μπισκότο σκύλου.

Leave a Reply